I Citybanans tunnlar

Idag var ett informationsmöte om Citybanan inbokat på Trafikverket. Det var tur att jag alls tog med mig kamera, eftersom jag inte visste att vi även skulle föräras ett studiebesök nere i tunnlarna, men jag hade gärna haft den bättre apparaten.

 Kollegan Cecilia i tunnelmundering

 Sist jag spatserade här i liknande stass var väl drygt 20 år sedan , då vi från Väg- och vattenbyggnad på KTH fick besöka Norra länkens tunnelsprängningar

 Vår grupp består av medarbetare från Trafikverket, SL, Stockholmståg, IVL och Ramböll…jag kanske glömmer någon nu.

 Som sagt, fel kamera…

 Servicetunneln

 Mina kollegor till vänster, Trafikverkets till höger

 Tunnelmynningen där PEAB huserar, mot Tomteboda

 Jag i tunnelmörkret

 De tyska tunnelarbetarna har som vana att döpa tunnlar som byggs.

Vi fick även ta del av lite kuriosa under dagen. Bland annat har Karolinska Institutet och deras försöksdjur skänkt ett par konstverk i form av plattor på väggen som tack för ett gott samarbete med varningar före sprängningarna. Djuren har kunnat bli förvarnade och har på så vis inte blivit lika stressade.

Tyska tunnelarbetare har alltså som vana att döpa de pågående tunnlarna. Man håller också en ceremoni 4. december till ära för tunnelarbetarnas skyddshelgon Sankta Barbara.

 S:ta Barbara Crushing Her Infidel Father, Domenico Ghirlandaio 1473

 Sankta Barbara, Lucas Cranach dä

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i En vanlig dag på jobbet, historia, Konst, kultur, Okategoriserade, religion, samhällsplanering, teknik, vetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på I Citybanans tunnlar

  1. Ulf Holmén skriver:

    Spännande det där, inte utan att man blir lite avundsjuk på besöket. Att döpa tunnlar och hålla mässor för skyddshelgon är ju ett udda inslag men också exotiskt. Vi som här uppe i kalla norden knappt längre vet vad ett helgon är, än mindre vilka som är skyddshelgon till vad.

    • Susanna Varis skriver:

      Jag hade aldrig hört talas om denne Heliga Barbara innan. Den katolska helgonkatalogen är visst ganska tjock, så det finns ett helgon för allt som tänkas kan (nästan).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.