Stärkande paus på restaurang Panda innan äventyret på Tekniska Muséet…
Steampunk…ja, vad är det egentligen? Jag var lite nyfiken på stilinriktningen, som jag antar kan beskrivas som en retro-futuristisk mode-, stil- och idévärld, en slags vurm för industrialismens gryning parad med sci-fi. Den har modemässigt mer med goth att göra än med punk och jag antar att punk i steampunk innebär den respektlösa attityden till just 1700- 1800-talsnostalgi. Nu på kvällen skulle det även vara konsert, men jag har ingen aning om huruvida även musik är ett stort inslag i rörelsen. Jag inbillar mig att den inte är det. En hel del element av rollspel och även dataspel verkar dock ingå.
”Redan 1987 skickade författaren K W Jeter ett brev till tidskriften Locus, tillsammans med sin roman Morloc Night från 1979, där han föreslog att man skulle kalla det han och författare som James Blaylock och Tim Powers skrev då, för Steampunk. Termen verkar ha fått riktig fart när William Gibson och Bruce Sterling kom med sin bok The Difference Engine1990. De var ju båda kända som upphovsmän till Cyberpunken, och när de nu skrev en sf-roman förlagd till ett alternativhistoriskt viktorianskt England, så var ju referenserna glasklara.” SFBloggen
Vi anlände något sent och missade invigningen, men såg slutet av modevisningen.
Tekniska Museet bidrog med föremål från sina samlingar. Här en grammofon för små skivor i zink.
Ett försök att konstruera en evighetsmaskin. Den ser onekligen intrikat ut…
Besökare och inlines från slutet av 1800-talet. Den gången blev de ingen hit, eftersom vägarna var för dåliga.
En korkurdragare från 1800-talet i förgrunden, en bildtelefon från 1960-talet bakom.
Smycken och hattar fanns utställda…
Catharina Danielsson (Steampunkers) skapar steampunk-föremål av återvunna material…
https://www.facebook.com/pages/Steampunkers/493681873980366
Människor har röstat om de viktigaste uppfinningarna. Här finns några saker man har skattat högt…
Satellit. Utan dem, inga mobilsamtal och inga mess…
En fullt fungerande, fjärrstyrd modell av ett ånglok…
Telefonen var Televerkets egendom. Här en hemmatillverkad apparat, beslagtagen av en reparatör…
Den tvåmiljonte L.M. Ericsson-telefonen…
Ett par skolelevers teknikvision; en dammsugare ombyggd till en kärleksmaskin, en apparat som får människor att älska varandra.
Solvatten-kitet. Dunken som med hjälp av UV-strålning renar vatten…
Ingredienser för kruttillverkning…
Gripsholm kemiska fabriks högkvalitativa tvålar slogs in i dessa, vackra papper…
Andra vackra förpackningar för tvålar, tändstickor och aromatiska oljor…
Med hjälp av vätskan i apparaten till höger kunde man fastställa stjärnhimlens läge…
Ungefär här tappade jag koncentrationen totalt. Tekniska Muséet är mycket barnvänligt i fråga om roliga trappor att hoppa upp och ner på och som ekar gott i salen, samt en mycket god akustik för gallskrik. Tre- och fyraåringarna som inte kommer att komma ihåg mer än just detta hade nu omvandlat utställningen till Tekniska Dagiset, med speciellt en pappas prinsessa som valde att illvråla ända tills att den godhjärtade fadern belönade beteendet med att först ge henne godis och sedan plocka upp henne i famnen och bära henne.
Trehjulig bil, snabbare än hästen…
Bea Szenfeldt finns representerad även här med sina alster som spänner över skilda fält som mode, hantverk, konst och teknik…
Stellan Egeland har byggt denna pärla, hans hemsida finns här:
http://www.seservice.se/mainpage.htm
Plaståtervinningens prinsessa. Återvinning i sagoform…
En mycket sympatisk uppfinning; koborste. Den masserar och borstar kon och på filmen kunde man se djuren njuta av fulla drag av manicken…
Skönhetsmedel med bl a kalk och arsenik i bakgrunden. Glaskonst i förgrunden.
Skanna in dina fötter och printa ut ett par skor. projekt från Konstfack (Naim Josefi och Souzan Youssouf).
Raket med Uffe
Plötsligt, i den andra salen fanns rekvisita till filmen Häxan från 1900-talets början…helvetes-scenen kolliderade något med det andra.
Tiden före miniräknare, datorer och mobiler…
Tryckpressen, en revolution på sin tid…
Buddhistiskt altarföremål. De åtta ekrarna symboliserar de åtta vägarna till upplysning…
Plötsligt stängde så muséet och vi begav oss hemåt. På kvällen skulle även en konsert ges och möjlighet till dj-försedd steampunk-party fanns också, men vi stannade inte kvar.
Det måste ha varit på 80-talet som jag sist besökte tekniska muséet, så det var ju på tiden. Utställningen var mycket intressant och rolig, det är alltid trevligt att beskåda saker som man tillbringat mycken tid på att beräkna omkring i verkliga livet. Den gamla tekniken är dessutom ofta så omsorgsfullt utformad och estetiskt tilltalande. Jag kan mycket väl förstå steampunkarnas förtjusning.
Tekniska muséets blogg:
Oj! Jag hittar lite oväntat Stellan Egelands snygga hojbygge Esox Lucius bland bilderna. Den hojen blev han trea med i inofficiella hojbyggarvm för ett antal år sedan. Han har senare vunnit vm med en annan hoj. Här finns Stellans hojar:
http://www.seservice.se/mainpage.htm
Verkligt fina bilder iö också!
Visst är den snygg?!! Tack för länken, ska titta.
Det är en makalös manick, eller rättare sagt manicker. Michael B Tretow myntade uttrycket, men det är allmängiltigt än i denna dag. En orgie i teknikutveckling för att sätta allt i perspektiv med ackompanjemang av gälla skrikande barnröster som en kontrast. På det hela roligt trots småttingterror, missriktad kärlek från stolta föräldrar utan förmåga att se sitt egna beteende och slutsatser som uteblev. Maten var också en fröjd.
Pingback: Steampunkparty!
Hej! Jag var en av arrangörerna för steampunkdagen. Nu håller jag på att arrangera en Steampunkfestival i Gävle i sommar! Jag undrar: skulle jag kunna få använda några av dina bilder, till exempel på Steampunkfestivalens webbplats? Jag lovar att sätta ut ditt namn, och om du vill kan jag länka hit i samband med bilden.
Hej! Ja, absolut får du använda mina bilder, så länge mitt namn står med. Får du in en länk, desto bättre! Jag såg reklamblad för det där hos Lennakatten i Uppsala (jag jobbar ju på järnväg och vi delar lokaler där uppe), verkar spännande!
Tack!