Kund mot sin vilja

IMAG0284

 

Metro idag

Telia Sonera, som jag inom en månad tvingas bli kund hos, ligger på en icke-så-hedrande tredjeplats bland anmälningarna till Konsumentverket. Till skillnad mot personerna i artikeln har jag inte blivit inlurad som kund per telefon, i mitt fall är det fastighetsägaren som väljer bredbands-, tv- och telefonileverantör åt mig. Jag har varit kund hos det lokala företaget C-Sam i Södertälje i närmare 20 år nu och de har skött sig exemplariskt. Bättre företag kan jag inte nästan tänka mig ur ett kundperspektiv. De har support som även under perioder erbjöd vanlig datasupport med en tekniker som kunde komma hem samma dag, de har alltid legat i framkant tekniskt och det har inte inträffat några som helst störningar eller krångel. Ville jag säga upp något extra kanalpaket var det vips gjort på en gång, utan några övertalningsförsök till något annat eller andra försök att pracka på mig saker jag inte ville ha. Allt till högst konkurrenskraftiga priser. (När jag gjorde mig av med Telia senast var det till priset av ett antal timmar i olika klaustrofobiska och kafka-liknande telefonköer, där minsta lilla felval ledde obönhörligt till nytt samtal och där jag till slut blev tvungen att betala för en tremånadersperiod eftersom det hade gått två dagar in på den i förskott, för att sedan erhålla pengar tillbaka i efterskott efter fyra månader.) Ingen som jag talat med i grannskapet vill byta bort C-Sam.

Men nu har jag alltså det stora nöjet att bli kund hos det statliga fd monopolet, som på det här sättet kör över lokal näringsliv. Jag antar att dealen var bra för hyresvärden.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i blodtryckshöjare, medier, Okategoriserade, politik, teknik, TV och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Kund mot sin vilja

  1. Bashflak skriver:

    Värst är dom där som säljer trosor och kalsonger. De heter en massa olika saker men alla bolagen har samma postbox i Järfälla. De ringer och säger att de ska göra en enkät, ställer tre korkade frågor som de skiter i svaren på, sen vill de skicka ett ’gratis’ paket som tack för hjälpen. Och vips så är man kund hos dem, fast man inte köpt något. Omöjliga att bli av med, avsäger man sig nästa leverans så kommer nästnästa ändå. Jag gick på det en gång, sen dess ber jag dem ovänligt och bestämt att dra åt helvete.

  2. Ulf Holmén skriver:

    ”Kunden har alltid rätt” hette det förr. Numer är det väl snarare ”kunden har alltid rätt att ta emot de varor vi finner lämpliga och tjänar pengar på, utan att vare sig kreti eller pleti kan eller ska titta upp ur den underjord de bebor”. Missförstå mig rätt, jag är FÖR kapitalism men inte den screw you-kapitalism som både Telia och andra stora företag står för. I Telias fall är det ju dubbelt bekymmersamt att de ägs av ”den goda staten” som i i sosseriets namn skinnar både dig och mig med dubiösa metoder, och sen skänker pengarna till korrupta presidentdöttrar. Små initiativ har ingen chans och kvävs förr eller senare därför att jätten glufs-glufs och hans kompisar har så mycket mer pengar. Ett annat företag som borde bojkottas om allt stod rätt till är Apple, men att kritisera dem är väl som att svära i kyrkan. Men faktum är att de affärsmetoder det företaget står för är allt annat än hederliga, det är ett faktum. De utövar censur på internet när de beskär och klistrar över ”olämpliga detaljer” i bilder målade för flera hundra år sedan, med vilken rätt kan man fråga sig men med pengar kommer man som sagt långt. De utövar påtryckningar på tidningar som Berlingske Tidene i Danmark, när de hotar med att dra in support för deras datasystem på redaktionen om de inte trycker lite mer Apple-vänliga nyheter än de avslöjande reportage om just deras affärsmetoder som de publicerade för cirka tre år sedan. Med andra ord försöker de inskränka det fria ordet.
    Att köpa en produkt från Apple är som att ge djävulen ett ljuster, du blir snart själv spetsad på hullingarna. Dumt, minst sagt dumt och med tanke på att myten om Apple som en bättre produkt än säg PC inte är mer än en myt, så blir det bara än dummare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.