På bloggen Genusdebatten rapporterar Ninni idag i ett inlägg om hur de demokratiska fri- och rättigheterna åter försöker naggas i kanten, beskäras och hotar tom att försvinna. Det handlar om ett seminarium, där bland andra Maria Sveland deltagit som expert och en rapport som bland annat föreskriver detta:
”Det finnes ingen oversikt over omfanget av antifeministiske eller ekstremistiske trusler,aktører som anser seg som antifeminister, eller ekstremistiske grupper hvor antifeminisme og likestillingsmotstand er en integrert del av idégrunnlaget. Vi anbefaler derfor at regjeringene i hvert av de nordiske landene gir en statlig eller frivillig organisasjon i oppgave å følge med på utviklingen og omfanget av antifeministiske bevegelser på nett og i andre fora. Resultatet av et slikt kartleggingsarbeid bør publiseres årlig. (min emfas, s. 5)”
Åsiktsregistrering och förbud mot att vara mot en ideologi? Nej, demokrati, fri- och rättigheter är sannerligen inget som ska tas gör givna. Horribelt.
– : – : – : –
Inga stora reaktioner har förekommit i Sverige (23/3), men i en artikel norska Dagbladet skriver Kjetil Rolness om det uppseendeväckande innehållet i rapporten.
– : – : – : –
Länkar kring det som skrivits om Reformrapporten (som rapporten från Nordiska Rådet kallas):
Mera om den hotade åsiktsfriheten på
Vi ska nog inte överskatta Svelands (och Mattias Gardells) betydelse för utvecklingen inom ny lagstiftning. Men det är anmärkningsvärt vilka ambitioner de har.
Ingen ropar på lagstiftning mot antiliberaler, antisocialister, antifysiker eller antihistoriker. Bara en sån sak borde höja ögonbryn.
Skrämmande.
Nej, och tur är väl det. Åsiker kan och ska inte förbjudas.
Anmärkningsvärt – Är ordet för dagen. Jag håller med Ekvalist. Man måste hålla i minnet att rapporten skapats av en lös (?) Allians av sociologer och mediefolk som av oklara anledningar radikaliserats så mycket att de inte inser själva konsekvensen av sitt tyckande i det långa loppet.
Likväl är det skrämmande.
Vad tyckte ni förresten om vänsterpartiets framtidsrapport ? Rekommenderat läsning sidan 35-64 (Hela kapitlet ”Feminister i vardagen”) Om det var någon som undrade vilket parti som kan vara först att införa en intern åsiktskommité a´la´partifunktionär.
http://www.vansterpartiet.se/assets/RapportFramkom.pdf
Tack för länken, ska kolla upp det vid tidigast möjliga tillfälle. Måste tyvärr gå och lägga mig nu, har en tidig morgon imorgon…
gonatt
Eftersom jag redan har läst deras partiprogram så är jag inte särskilt förvånad över det som står, men det finns åtminstone en humoristisk pärla:
”I ett patriarkalt samhälle har män som grupp ett gemensamt intresse och behov
av att hålla ihop och försvara sin överordnade ställning. Även inom Vänsterpartiet
måste vi vara vaksamma på hur män söker sig till varandra för att utveckla politiska
idéer, diskutera något de har läst eller höra hur andra tänker i en specifik fråga.
När män vänder sig till kvinnor kan det ibland handla om att få berätta och förklara för att få bekräftelse. Det är inte ett jämlikt möte. Det är inte heller ovanligt att kvinnor döljer sin kompetens för att män blir så mycket schysstare och trevligare om de inte känner sig hotade.”
Men förvånansvärt nog är det nog första gången jag någonsin läser i feministiska sammanhang att även kvinnor kan vara en del av ”patriarkatet” eller ”glastaket” (observera att jag inte säger att jag delar Vänsterpartiets analyser nu):
”Kvinnor som backas upp av många män tenderar ibland att hålla andra kvinnor
utanför, och på så vis försvåras en strukturell förbättring för kvinnor som grupp.”
Marxismen statusfylld…hmmm, där ser man…:
”Samtidigt är feminismen som ideologi inte lika
statusfylld som marxismen, vilket gör att den feministiska arenan är öppen för kvinnor, men att den ändå inte tas lika seriöst.”
Mera humor (det märks att man inom vänsterpartiet inte anser att individer är kapabla till någonting på egen hand, allt ska lösas av kollektivet/systemet):
”I Vänsterpartiet finns det problem med kvinnors möjlighet att hålla ihop. Att
hålla ihop i egenskap av att man är kvinnor betyder inte att man ska vara överens
om allt möjligt, men det är positivt om kvinnor kan söka sig till varandra för stöttning och uppbackning. Särskilt tydligt är det att kvinnor i Vänsterpartiet har svårt att hitta varandra över generationsgränser. Ett kvinnonätverk utgör ingen mirakellösning för detta, men skulle vara ett nödvändigt steg på vägen att bygga starkare kvinnor i Vänsterpartiet.”
Vilket bekräftas av detta:
”Inom den feministiska rörelsen finns det en diskussion om offerbegreppet. Många
kvinnor vill markera sin egen styrka genom att slå sig fri och ”vägra vara offer”.
Offer associeras med någonting negativt: ”jävla offer”. I någon bemärkelse är det ju
också så, men det ligger också någonting väldigt värdefullt i att konstatera att man
inte är ett ensamt offer utan att man tillsammans med andra är offer för ett förtryck,
och att man därför tillsammans med andra kan göra någonting åt det. Det är alltså
inte ens eget fel att man är dålig på att löneförhandla eller ta plats i diskussioner –
det är strukturellt, inte individuellt.”
Och så den gamla, feministiska klyschan om att om man som kvinna inte anser sig vara ett förtryckt offer i patriarkatets klor så har man förvrängd verklighetsuppfattning och lever i förnekelse:
”Det tar emot att se sig själv som underordnad och därför försöker många kvinnor
övervinna maktstrukturer i sin omgivning genom att förneka dem.”
Hahaa…nu tror jag att jag hittade pärlan bland pärlor (jag läser samtidigt som jag kommenterar här):
”Det är viktigt att inte anklaga de kvinnor som inte känner sig förtryckta för
”strejkbryteri””
:D :D :D
Ja, vad ska man säga? Ett parti som samtidigt försöker hålla fingret i luften för att se om feminism kan vara gångbar strategi för att vinna val, låtsas som att man är lika feministisk som marxistisk och som i grunden verkar mest vara ett konservativt (i meningen att man vill bevara det traditionella) parti för arbetets söner. Det känns lite som post-Schyman; hon var ju poppis, vi var stora, vi vill inte riktigt överge feminismen men det är egentligen inget vi bryr oss så mycket om.
”Det tar emot att se sig själv som underordnad och därför försöker många kvinnor
övervinna maktstrukturer i sin omgivning genom att förneka dem.”
Hahaa…nu tror jag att jag hittade pärlan bland pärlor (jag läser samtidigt som jag kommenterar här):
”Det är viktigt att inte anklaga de kvinnor som inte känner sig förtryckta för
”strejkbryteri””
Haha! Jag dör av garv. Underbart. Vilken tur vi har att de inte ska kalla oss ”förnekare” för ”strejkbrytare”. ”Förnekare” är ju klart bättre än ”strejkbrytare”?
Vi får rekommendera dom att söka reservdel på huvudlagret, de har uppenbarligen en defekt del som behöver bytas ut.
Visst är det fantastiskt? Och så generöst av VP att inte vilja kalla oss ”strejkbrytare”… :D
Det har sagts förut och tål att sägas igen:
Vi känner igen sättet att resonera från religiösa fundamentalister. Det handlar om att se ljuset eller snarare i det här fallet struktuuuren.
Amen.
Stor humor detta. Det var ju likadant på 70-talet när företrädesvis vänsterakademiker klappade ”arbetarna” på huvudet: ”Förstår du inte att du är förtryckt lille vän?”
Och medicinen mot det är att bli förtryckt mot en låtsasakademisk åsiktselit?
Suck! Allt sånt här gynnar ju bara SD.
Sant. Men man kan hoppas att den moderna formen av feminism gräver sin egen grav samtidigt.
Även om den kommer att sitta kvar i maktens väggar ett bra tag framöver (Jämställdhetsministeriet, Filminstitutet etc) tror jag feminismen som ideologi har passerat bäst-före datum, nu är det ”kritiska vithetsstudier” som är i ropet bland de ”progressiva” teoretikerna.
Ytterligare en gren på samma träd. Jag hoppas att det är som du säger, men ingenting förhindrar ju de utomakademiska feministerna från att fortsätta sin aktivism. Feminismen som ideologi och praktik, utanför akademin, är i skriande behov av självrannsakan och förnyelse. Det spåret man är inne på nu, med Svelands typ av feminism, hoppas jag inte kan komma att ha en framtid.
Här en till artikel om Svelands önskan / arbete för att förbjuda åsikter som går emot henne och den feminism hon står bakom:
http://www.friatider.se/forslag-gor-det-straffbart-kritisera-feminism
Jag tycker det är skrämmande och tror att vi måste ta detta på allvar, så vi inte plötsligt står där…
Rättstillämpningen inom familjerätt och konflikter kring vårdnad i samband med skilsmässor är ju lite där redan, till stor nackdel för män / pappor!
Risken är ju att detta smygs in bit för bit genom successivt förskjuten rättstillämpning, vilket ju lite av den senaste tidens näthatdebatt samt debatt kring s.k. kvinnohat samt Grävdebatten ger en fingervisning om, är min tolkning.
Redan nu finns det en straffrabatt till kvinnors fördel i rättstillämpningen och ofta anses en kvinnas ord mer trovärdig, när ord står mot ord i en domstol.
Är ju bara en ytterligare glidning av nyanserna så plötsligt anses kritik av feminism som förtal eller uttalat hot…
Jag håller med dig om att det har varit många oroväckande signaler i den här riktningen och nu när vi redan har en färdigutbyggd kontrollapparat av medborgarna (i och med kampen mot terrorismen) så måste sådana här saker tas på yttersta allvar. Vägen till helvetet är, som bekant, kantad av ”goda” föresatser…
Pingback: REFORM-Rapporten som betaktar Antifeminism som Extremism | Genusdebatten
Pingback: SVT Play och Vem Bestämmer? | Susanna's Crowbar
En tanke slog mig när jag läste de rader i Ministerrådets rapport som du fetmarkerat:
”Vi anbefaler derfor at regjeringene i hvert av de nordiske landene gir en statlig eller frivillig organisasjon i oppgave å følge med på utviklingen og omfanget av antifeministiske bevegelser på nett og i andre fora.”
De föreslår att en organisation (som inte nödvändigtvis är statlig) får i uppdrag att utföra kartläggningen:
Expo?
Är det kanske det det handlar om? Att ge Expo lite stålar och utökade befogenheter. De har ju visat intresse och fallenhet för kartläggning tidigare. Fast Gardell såsom Israelfientlig passar kanske inte in i den teorin. Hmm… Jag får ta på mig foliehatten och fundera vidare.
Det kan ju bli vad som helst, vilken organisation som helst, bara de har koll på de sanktionerade och rätta åsikterna. Expo, Sveriges kvinnolobby, Roks, DN Kultur…?
Pingback: Frukost och blodtryck | Susanna's Crowbar
Pingback: Malin Ullgren ser ingen konsensuselit | Susanna's Crowbar
Pingback: Nina Björk vs Dennis Nörmark del 2 | Susanna's Crowbar
Pingback: Så kallad skådespelare ger Reinfeldt lästips | Susanna's Crowbar
Pingback: Förslag om kriminalisering av åsikter på EU-nivå | Susanna's Crowbar
Pingback: Trötta funderingar | Susanna's Crowbar
Pingback: Det stora är för stort | Susanna's Crowbar