Sveriges Kvinnolobby, som jag haft uppe på bloggen i ett antal sammanhang, stoltserar med ett namn som knappast för tankarna till ett arbete för både kvinnor och män. Inte heller verksamhetsbeskrivningen stödjer en sådan agenda. Ändå:
”Organisationen vilar på feministisk grund och arbetar för kvinnors fulla mänskliga rättigheter.”
Det exempel på hur man i verkligheten snarare motarbetar män (och som jag ofta har återkommit till) är den rekommendation till regeringen man gav här:
”Problematiskt är dock att regering och myndigheter alltmer har övergått till att beskriva problemen som ”våld i nära relationer”, i stället för som ”mäns våld mot kvinnor”. Att problemformuleringen inte längre grundas i en könsanalys innebär att mäns våld mot kvinnor på andra arenor än i relationer osynliggörs.”
Det här är ett inlägg för vidare referenser på bloggen. Jag kommer att samla exempel på hur feminismen inte är till för kvinnor och män här för att kunna hänvisa hit de gångerna som frågan uppstår. Ett levande inlägg med andra ord.
– : – : – : –
20130521
Facebook-sidan Vägra Kallas Hora, vars grundare beskrivs som:
”Minela och Irma Mahmutovic har startat kampanjen ”Vägra kallas hora” på Facebook. Systrarna som är feminister och aktiva i Rättvisepartiet socialisterna kände att de ville göra något.”
Kampanjbeskrivningen:
”Om
Vägra Kallas Hora (VKH) är en kampanj mot sexuella trakasserier med utgångspunkt på gymnasieskolor och skolor.BeskrivningVägra Kallas Hora (VKH) är en kampanj mot sexuella trakasserier med utgångspunkt på gymnasieskolor och skolor.
Sexuella trakasserier förekommer dagligen på skolor och arbetsplatser, till exempel genom att ord som ”hora” används. Att kalla någon för hora är att kalla någon för en vara, något man kan köpa, använda och sedan slänga bort. Även om det inte är vad man menar, så hjälper det till att bilda en negativ bild av kvinnor och unga tjejer. Till killar riktas ofta skällsord som ”bög”, då det uppfattas som något ”feminint” och därmed någonting dåligt. Det här är vardagsexempel som VKH kämpar emot.
Genom att vara ute på skolor och ha studiedagar och lektioner väcker VKH medvetenheten hos elever, förklarar varifrån förtrycket kommer och ger exempel på hur man kan bekämpa det.
Kampanjen startades i början av 2000-talet. Första upplagan av handboken Vägra Kallas Hora kom ut 1999 och sedan dess har fyra upplagor kommit ut, den senaste 2006. VKH har genomfört hundratals lektioner och studiedagar samt organiserat tusentals ungdomar i kampen mot sexismen.
VKH-handboken är lika viktig idag som när den kom ut 1999. Kvinnoförtrycket finns fortfarande kvar, djupt rotat i vårt samhälle. Ett exempel på det är kammaråklagare Rolf Hillegren, som menar att en våldtäkt i hemmet ska räknas en ordningsförseelse. Vad detta gör är att underblåsa bilden av att mannen äger rätten till kvinnors kroppar.
Kom med i kampen!”
Sidan reproducerar alltså den gängse, feministiska schablonbilden av kvinnan som offer och mannen som förövare. I den mån män alls finns med i någon offerbeskrivning, koncentrerar man sig på användandet av ordet bög och att detta uppfattas negativt. Man reagerar alltså på att ordet används i nedsättande mening, inte att killarna blir trakasserade.
– : – : – : –
Lady Dahmer och kommentatorer om huruvida feminismen är till för män hos Toklandet här. Exempelvis:
Kommentar: enligt den moderna radikalfeminismen som Lady Dahmer är en tongivande representant för handlar alltså feminism inte om jämställdhet i betydelsen att män och kvinnor ska ses som lika mycket värda och ha lika rättigheter och skyldigheter. Hennes definition av jämställdhet härrör ur den feministiska tesen om könsmaktsordning, dvs att kvinnor är underordnade och män är överordnade. Jämställdhet handlar i hennes feministiska perspektiv om att lyfta upp kvinnorna från den underordnade positionen och då blir inte männens jämställdhetsproblematik inte något att fästa sig vid (männen är ju enligt postulatet överordnade och har ingen särskild jämställdhetsproblematik att tala om).
Om man, som jag, inte ”tror” på könsmaktsordningen utan anser att båda könen har sin jämställdhetsproblematik, att makten finns i många former och är betydligt mer diversifierat fördelad, finns det inga som helst anledningar att acceptera att feminister/feminismen regelmässigt ska influera eller utforma jämställdhetspolitiken eller olika jämställdhetsåtgärder. Feminism är inte en rörelse för jämställdhet (den kan möjligen tro det baserat på sina egna axiom, inte mer).
– : – : – : –
Ann-Charlotte Marteus gläds åt att ”tjejerna kör över killarna i skolan” i en artikel i Expressen 140508.
– : – : – : –
Pingback: 33 anledningar varför feminism behövs | Susanna's Crowbar
Att personer som Lady Dahmer och Fanny Åström får representera den svenska feminismen på bloggar och sociala medier bara måste leda till en backlash…
Ja. Jag väljer att kalla henne en tongivande radikalfeminist eftersom hennes blogg är välläst och hon konsulteras i media (t-shirt-debaclet). Jag har inte heller sett eller hört några märkbara avståndstaganden från (eller ifrågasättanden av) hennes version av feminismen, så jag antar att hon är en galjonsfigur i rörelsen. Jag är fortfarande förundrar att inte ändå fler reagerar. I värsta fall kan all den hjärntvätt som jag själv först reagerade på (kvinnor som offer och män som förtryckare i var och varannan artikel i media) ha lett till att människor är indoktrinerade i den feministiska verklighetsbeskrivningen.
Pingback: Isabella Löwengrip vägrar fortsatt att inrätta sig i ledet | Susanna's Crowbar