Årets sista tur med S/s Mariefred gick till Säbyholm och Låssa:
Äppelviken med lite klasshatsklotter…
Seglarskola i små optimistjollar
Mellanskarven huserar på denna ö. Enligt kapten Insulander ska vi inte förakta mellanskarven; vill vi ha havsörn så ska vi måna om den.
Att lägga till är en fin konst:
Säbyholm, en yrkesskola och internat för främst mindre bemedlade elever, tillkom efter en donation av Magna Sunnerdahl. (Om Magna Sunnerdahl och Svenska Akademien här.)
Enda barnet Magna ärvde en stor förmögenhet, 10 miljoner kronor, år 1908. Hon blev med detta en av Stockholms rikaste kvinnor och satt genast igång att fördela pengar till olika välgörande ändamål. ”Skolkolonier för fattiga barn” fick fyra miljoner kronor och Svenska Akademien fick halva Börshuset. Vidare startades en fond för handikappade, ”Stiftelsen Sunnerdahls Handikappfond” och hushålls- och yrkesskolan ”Sunnerdahls hemskolor på landet”. Stockholm fick ekonomiska bidrag för att smycka staden, bl a skulpturen ”Vesslan” på Kungsholmstorg kom till härav. Sunnerdahl bekostade flytten av Seglora kyrka till Skansen och donerade mark, Sunnerdahlska området på Smedsslättens gård till Stockholm så att staden kunde expandera.
Säbyholms gård inköptes av Sunnerdahlska stiftelsen för att ”ge friska och välartade barn” möjlighet att vistas på landet och få praktisk utbildning. Internatskolan startade 1911 och ett tjugotal byggnader i jugendstil med nationalromantiska inslag ritades av Ivar Tengblom och Sigge Cronstedt. Idag finns här gymnasieutbildning inom naturprogrammet med inriktning på trädgård och djurhållning, samt vuxenutbildning. Under medeltiden låg här gården Lozza som troligen hade rötter i en stormannagård.
(Fakta bland annat ur boken ”Nya vägvisaren till kulturen i Stockholms län” av Ulf Sörensson.)
Miljön kring Låssa kyrka är en av de vackraste jag sett på länge…
Gravkoret för släkten Taufon i bakgrunden. Foto: Ulf Holmén
Låssa kyrka bär tydliga spår av att vara en patronatskyrka, en kyrka knuten till en gård med rätt att påverka valet av präst. Denna rätt upphörde 1922.
I portalen ses de båda vapnen för släktena Posse och Fleming på Säbyholm, och över portalen i västfasaden återkommer Posse tillsammans med Gyllenstierna. kyrkan byggdes om 1836-1840 och tornet med sina för empiren utmärkande flacka tak uppfördes. De äldsta delarna av kyrkan är från 1200-talet och två gravhögar på kyrkogården är från förkristen tid. Marken är mycket rik på arkeologiska fynd, då platsen ligger i stråket mellan Birka och Uppsala och bosättningar har funnits här mycket länge.
Kapten Claes Insulander, som även roade oss med att spela en fuga av Bach på kyrkorgeln…
Vi åkte in på andra sidan, i viken vid brofjärden och såg Låssa från den sidan…
Tack för i år, S/s Mariefred, vi ses i vår!
Tack för de fina bilderna på min gamla skola Sunnerdahls Praktiska Ungdomsskola. Jag gick på skolan 1961-65 som möbelsnickarelev slutprov ett gesällprov. Ett skåp för porslin. Bodde på elevhemmet Boda som nu är privatägt och inte bostadsrätter. Jag åker dit varje Kristi Him med några gamla elever och minns våran tid på skolan. På min tid fanns det badhytter nere vid vattnet och en lång brygga med hopptorn, något förfallet. Den gamla ångbåtsbryggan finns kvar längre bort på ängen åt söder .Båtklubben är en nyare del som inte fanns på 60-talet, bara Rektorn Klintestams koster låg på svaj utanför sjöstugan som tidigare varit en tvättinrättning för de kvinnliga eleverna som skulle lära sig att byka på 20-30-talet. -61 fanns nuvarande verkstäderna nyss uppförda efter brand i de gamla, Men de var vita prefabricerade, nu är de med röd panel. Växthusen kom till vid Naturbruksgymnasiet som startade -73
Hej!
Tack själv för intressant historik kring de här fantastiskt fina miljöerna!
//Susanna