James Flynn. Foto från Cambridge University
För en tid sedan skrev jag, angående resultaten på högskoleproven, om skillnader i IQ mellan könen:
http://www.susannavaris.com/blogg/2012/05/varfor-hogskoleprov/
Det verkar som att jag till en del får revidera mina slutsatser, James Flynn, en nya zeeländsk forskare som länge studerat mänsklig intelligens, har kommit till slutsatsen att kvinnors intelligens ökat under de senaste decennierna och att de numera presterar bättre än männen på iq-tester:
http://www.telegraph.co.uk/education/educationnews/9401241/IQ-tests-women-score-higher-than-men.html
Mera James Flynn:
Pingback: Varför högskoleprov? | Susanna's Crowbar
Helt klart intressant att kvinnor kommit ifatt. Inte minst eftersom kvinnors sämre resultat av genustroende hela tiden förklarats med att testen gynnar manligt tänkande.
Däremot måste jag ställa mig frågande inför följande påstående från James Flynn: ”
”This is a consequence of modernity. The complexity of the modern world is making our brains adapt and raising our IQ.”
Biologisk evolution går inte så fort. Det är inte en rimlig förklaring.
Jag tror inte att det handlar om en faktor som enbart påverkas evolutionärt. Varje individ kan träna upp sin hjärna och förbättra sina resultat i t ex iq-tester med ett antal poäng. För kvinnors del verkar det handla om ca 5 poäng i genomsnitt och det tror jag att man genom ökad stimulans kan uppnå.
Vad det än gäller för frågeställning så kommer genusvetarna alltid att komma fram till att kvinnor är förfördelade pga ett patriarkalt förtryck eller strukturer eftersom detta allt som oftast ingår i förutsättningarna för forskningen och man ser på lämpligt vis till att ”bevisa” att det är så (man tar med det som bekräftar, förkastar det som talar emot). Den sk genusvetenskapen är snarare en ideologiproduktion än något som har med vetenskap att göra.
Flickor och pojkar har samma ungefär samma g faktor. Flickors hjärnor mognar något tidigare, vilket ger dem en fördel i tidiga tonåren. I vuxen ålder uppvisar män i genomsnitt något högre g-faktor en kvinnor, 3-5 IQ poäng. Studien i det här fallet rör tonåringar, och motsäger alltså inte detta.
”Flynn has not yet published the results of his study, saving that for a book he will publish in September. But he told ABC News that he collected data from Australia, New Zealand, South Africa, Estonia and Argentina on scores on a standard IQ test, called the Raven test. Each country tested at least 500 men and 500 women, most between the ages of 15 and 18, Flynn said.”
Urvalet av länder kan ha betydelse, eftersom diet och liknande kan påverka hur tidigt hjärnan mognar.